viernes, 12 de junio de 2009

No te pots pedre demà la 8ª edició de L´Engraellat que realisa la comissió Almirant Cadarso- Conde Altea a partir de les 20 hores


Després de superar no pocs problemes per a l’homologació de les peces de l’engraellat, d’acort en la normativa europea per a la catalogació dels dispositius pirotècnics, esta serà la 8a edició del dispar d’una “Traca en Engraellat” organisat per la Comissió de Almirant Cadarso - Conde Altea.

Un any més de la mà del mestre coeter So Juan García i Estellés i la Colla d’Engraellat, brinden este singular espectàcul, orige de l’actual mascletà. La càrrega de morterets i cantarelles en esta ocasió serà realisada per la Pirotècnia Vicente Caballer.

En l’engraellat el coeter busca l’harmonia, la música de la pólvora, més allà de l’explosió molesta o els sorolls simplement intensos i discordants. De fet la seua planificació sembla una partitura musical... Per això el seu montage, que escomença quasi dotze hores abans del dispar, constituïx en si mateix ya l’inici de l’espectàcul des de la graella final a tots els canonets clavats en terra a lo llarc del carrer.

El dispar es fa manualment. Durant el mateix es desenrolla l’estampa de qui va dedicat l’engraellat, en les dos primeres edicions el motiu i lema dels Reis de la Parada Mora de la comissió i, des de 2004, l’estampa de la Mare de Deu dels Desamparats. La pólvora utilisada és pràcticament pura, d’ahí l’elevat cost del dispar, front a atres formes de pirotècnia. Ademés requerix la construcció de morterets i cantarelles, peces de ferro recuperades dels models que han arribat de varis segles abans. En l’edició d’enguany de l’engraellat s’esperen superar les 500 peces.

La Fallera Major de Valéncia i sa Cort d’Honor tenen prevista, un any més, la seua assistència realçant este singular espectàcul.

Foc i Flama recomana anar a contemplar un gran espectacle pirotecnic que realisa esta comissió en la seua demarcació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario